Hoe ouder de verkoper, hoe groter de prijsdaling

Het Kadaster meldt dat tijdens de crisis de oudere woningverkopers de verkoopprijs van hun huis meer hebben laten dalen dan jongere verkopers. Dit is op basis van eigen onderzoek naar woningtransacties in de periode 2008-2014.

Verkopers van 36 tot en met 45 jaar verkochten hun woning vorig jaar voor een prijs die 9 procent lager lag dan in 2008, terwijl ouderen boven de 75 de prijs met maar liefst 17 procent liet zakken.

Een van de redenen hiervoor is dat oudere verkopers vaak geen nieuw huis meer kopen en dus de woningmarkt verlaten.  Ouderen kochten hun woning vaak in een periode waarin de prijzen een stuk lager waren. Hierdoor komen zij minder snel in financiële problemen als zij zakken met de verkoopprijs.

De jongere woningverkopers kocht zijn woning gemiddeld acht jaar geleden, toen een koophuis circa 15.000 euro duurder was dan nu. Deze zogenoemde doorstromers hebben dan ook vaker te maken met een hypotheekschuld. Dat maakt het moeilijker de prijs te laten zakken.

Van de huiseigenaren ouder dan 75 jaar, kocht 61 procent de woning vóór 2003. Gemiddeld kochten zij hun woning 17,5 jaar geleden. Toen, in 1998, lag de gemiddelde prijs in Nederland meer dan 100.000 euro onder de huidige prijs.

 "Een doorstromer heeft meer belang bij een hogere verkoopprijs, aangezien hij de opbrengst meeneemt in de aankoop van een nieuwe woning", aldus het Kadaster.

(Bron: Telegraaf)

Ongekend flexibel

De meest flexibele makelaar  in  Arnhem

Vriendelijk, flexibel en resultaatgericht. U bent in goede handen. We maken de verkoop van uw huis een geweldige ervaring, en de zoektocht naar een nieuwe woning een feest.

Housenet 3 brengt websites van makelaars naar een tot op heden onbereikbaar niveau. Alle mogelijkheden van een groot woonportaal in uw eigen website. 

 

 

De zoekmachine prestaties zijn ongekend en u beheert het allemaal zelf, zonder dat dit ten koste gaat van gebruikersgemak. 

Bedenk de allermooiste manier om uw aanbod te laten zien, en doe die keer acht. Indrukwekkende, scherm vullende zoekresultatenpagina’s en detailpagina’s, in 8 variaties. 

VBO Funda NWWI Taxateurs Unie Taxatie Validatie Instituut SCVM