EPA

Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo!

Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de muren, ramen en het dak en hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Het energielabel is bedoeld om mensen te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen voor hun woning.

Want hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de energierekening kan uitvallen. Bovendien hebben sommige huizenkopers meer geld over voor een energiezuinige woning. Daarnaast is het comfortabeler en gezonder wonen in een energiezuinige woning. Uiteraard mits u daarbij een goede ventilatie niet uit het oog verliest. Ook levert een energiezuinige woning een positieve bijdrage aan het milieu.

Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto’s en witgoed en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het aantal klasses loopt van A t/m G, A staat voor zeer energiezuinig (groen) en G staat voor zeer energieonzuinig (rood). Energielabels worden afgegeven door gecertificeerde adviseurs, een overzicht hiervan vindt u op de VROM-site. Op www.vrom.nl/energielabel staat alle relevante informatie over het energielabel. 

Voorlopig energielabel vanaf 2015

Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari 2015 een voorlopig energielabel. Zodra ze hun woning verkopen of verhuren, moet dit voorlopige label zijn omgezet naar een definitief label.

Huiseigenaren krijgen het voorlopig energielabel van de Rijksoverheid toegestuurd. Het label is gebaseerd op al bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Aan de hand van enkele vragen is het mogelijk om het energielabel definitief vast te stellen. Voor de registratie van uw definitieve label betaalt u administratiekosten. 

Wanneer een woningeigenaar zijn huis wil verkopen of verhuren, volstaat een voorlopig energielabel niet. Hij/zij met dan inloggen met DigiD en zelf een definitief energielabel regelen op www.energielabelvoorwoningen.nl. De eigenaar controleert daarvoor online de gegevens waarop het voorlopige energielabel is gebaseerd, levert waar nodig digitaal bewijs aan en laat The Way Home makelaardij de gegevens op afstand controleren en goedkeuren.

Per 1 januari 2015 ziet de Inspectie Leefomgeving en transport erop toe dat verkopers en verhuurders een definitief energielabel overhandigen.

De verkoper/verhuurder riskeert een boete die kan oplopen tot € 405,00, als de verkoop of verhuur van de woning zonder definitief energielabel gedaan wordt. 

Wij zijn beschikbaar om u telefonisch te woord te staan op/via telefoonnummer 0646017941.Tevens kunt u gebruik maken van ons contactformulier waar u uw vragen kunt stellen.