Hypotheekrente 5 jaar vast op laagste punt in 30 jaar

20-03-2014


 De laagste 5 jaar vaste hypotheekrente is gedaald tot een absoluut minimum. In de zomer van 2005 was de laagste hypotheekrente met 3,15% al erg laag. Vanaf eind 2013 is deze opnieuw sterk gaan dalen tot het minimum van 2,65% op dit moment. Wil je binnenkort een huis kopen of hypotheek oversluiten, neem dan ook de vijf jaar vaste hypotheekrente mee als keuzeoptie.

Waarom is de rente van de 5 jaar vaste hypotheek zo laag? Dat heeft te maken met met name de Euribor.

Dit is de rente waartegen banken elkaar (onderling) geld uitlenen. Deze rente wordt vastgesteld door een panel waarin meerdere banken plaatsnemen.
maar ook met de kapitaalmarktrente. Dit is de rente die de Nederlandse overheid betaalt om geld te lenen. De kapitaalmarktrente wordt ook wel staatsrente genoemd. 
Beide rentetarieven zijn op dit moment extreem laag. Dit zorgt er mede voor dat ook banken een lage hypotheekrente durven en kunnen aanbieden.

Spaargeld als basis voor lage rente
Aanbieder Hypotrust biedt met 2,75% de op één na laagste rente van dit moment. Michel van den Akker, directeur Hypotrust: "Wij kunnen deze lage rente bieden omdat spaarders flink hebben gespaard de afgelopen jaren. Een deel van dit geld kunnen we nu tegen een lage rente uitlenen". 

Ofwel: wie nu een spaarrekening heeft, weet dat de rente daarop laag is. Maar 'ter compensatie' krijgen we daar als het ware een goedkope 5 jaar vaste hypotheekrente voor terug.

Lasten 5 jaar vaste hypotheek gehalveerd
Ruim vijf jaar geleden betaalde je voor een hypotheek met een 5 jaar vaste rente meer dan het dubbele(!). In augustus 2008 stond de rente op 5,55%. Bij een lening van € 200.000 betaalde je in 2008 €917 bruto rente per maand. Per maart 2014 is dit gedaald naar € 442 per maand. 

Ook hypotheekrente 10 jaar vast laag
Ook de hypotheekrente van andere rentevaste termijnen is laag: de geldt voor zowel de variabele hypotheekrente, de rente 10 jaar vast en de rente 20 jaar vast. De 10 jaar vaste hypotheekrente is nog maar 0,1% verwijderd van het laagste punt ooit.

De 20 jaar vaste rente is ook laag maar nog wat verder verwijderd van het laagste punt. Dat was 3,95% in oktober 2005. Voor kopers die op langere termijn langer zekerheid willen hebben, kan 4,25% desondanks een veilige keuze zijn.

Lees meer over de voor-en na delen van de 5, 10 en 20 jaar vaste hypotheekrente of variabele hypotheek of bekijk de laagste hypotheekrentes van dit moment.

Het gemiddelde van de afgelopen tien jaar voor een 5 jaar vaste hypotheekrente is 3,96%. De rente nu zit daar nu met 2,65% dus ruim onder.
="DBhqeDvEakXTmnEYM_hPMB6MlGS5P1rNgjP3KPI8a_U" /> ="DBhqeDvEakXTmnEYM_hPMB6MlGS5P1rNgjP3KPI8a_U" />